31 Ocak 2018 Çarşamba

Ocak 2018 Okumaları

kemal bilbaşar denizin çağırışı
Denizin Çağırışı, Kemal Bilbaşar

Ocak ayının ilk yarısı, hemen hemen makale yazmaya ayırdığım zamanla geçti. İkinci yarısının nispeten daha rahat olduğu bu ayda çok fazla okuma yaptığımı söylemek doğru olmaz. Dört kitabı başlayıp bitirdiğim bu ayda isimler şöyle:

1) Jurnal I - Cemil Meriç
2) Koca Gringo - Carlos Fuentes
3) Vejetaryenliğin Yararları - Sadık Hidayet
4) Denizin Çağırışı - Kemal Bilbaşar

Bu kitaplardan en sevdiğim romanın dili ve yazarının düşünceleri ile Denizin Çağırışı oldu. Kemal Bilbaşar'ın cümleleri hem edebi haz verirken hem yazarın düşüncelerini yansıtmayı başarıyor.

Sadık Hidayet'in inceleme kitabı adı altında YKY'den çıkan kitabı, yalnızca Hidayet'in görüşlerine yer vermiyor. İçinde anatomistlerin ve akademisyenlerin de görüşlerinin yer aldığı kitap, vejetaryenliğin yararlarından çok et yemenin zararlarını anlatıyor demek yanlış olmayacaktır.

Koca Gringo ise okuduğum ikinci Carlos Fuentes kitabı oldu ve yine aynı hislerle bitirdim. Evvelden "Sefer" adlı romanını okuduğum Fuentes, yine ortaya yaratıcı bir fikir atıyor, roman oldukça ilgi çekici bir anlatım biçimi ile başlıyor fakat git gide tempo düşüyor ve okurun alakası da kayboluyor. Bu yüzden Koca Gringo benim romanım dediğim romanlar arasında giremedi.

Jurnal ise bir derya. Cemil Meriç'in düşünce havzasının genişliği insanı merakla içine çekerken, aydın kibirliliği de kendini belli ediyor. Ne muhafazakarları ne solcuları beğenen Meriç radikal söylemleri de eksik etmiyor. Atatürk'ten Hz. Muhammed'e kadar pek çok konuda lafını sakınmıyor. Amerika'yı yeniden keşfetmiyor fakat okunmaya değer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pencere

Haluk Bilginer ve Esra Bilgin Bezen Freud'un bastırılan ve birikmiş duyguların sonunda patlayacağı görüşüyle yola çıkan oyun; bast...