2 Ocak 2018 Salı

2018 Avrupa Kültür Başkenti: Leeuwarden & Valletta

Hollanda'nın Leeuwarden ve Malta'nın Valletta şehirleri 2018 Avrupa Kültür Başkenti olarak açıklandılar. İki şehrin kültürel yapıları bir hayli farklı.

2018 avrupa kültür başkenti leeuwarden ve valletta
Leeuwarden, Hollanda
Hollanda'nın kuzey kesiminde yer alan Frisia Bölgesi'nin başkenti olan Leeuwarden için Avrupa Kültür Başkenti olmak sosyal bir deneye dönüşecek. Amaç; kültür - sanat yoluyla mümkün olan en açık görüşlü topluluk haline gelmek. Sürdürülebilirlik, çeşitlilik ve sosyal adalet gibi temalar sayısız sergi, atölye çalışması ve performansla ele alınacak. Leeuwarden 2018'in web sitesinde yer alan "daha önce hiç olmadığımız seviyede bir şeyler yapmaya cesaret edeceğiz." yazısı, şehrin heyecanını yeterince belli ediyor.

İlk kez 1985 yılında, Atina, Avrupa Kültür Başkenti seçilmişti. 2008 yılında Liverpool şehri 900 milyon Euro'luk bir gelir elde etmek için 200 milyon Euro yatırım yapmıştı. Başvurmak isteyen İngiliz şehirleri olsa da Brexit nedeniyle artık pek şanslı görünmüyorlar. Avrupa Ekonomik Birliği'nden veya Avrupa Birliği'ne aday ülkelerden başvurular alınıyor.

2019 için en güçlü adaylarsa İtalya'dan Matera ve Bulgaristan'dan Plovdiv.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pencere

Haluk Bilginer ve Esra Bilgin Bezen Freud'un bastırılan ve birikmiş duyguların sonunda patlayacağı görüşüyle yola çıkan oyun; bast...