18 Aralık 2017 Pazartesi

Stronger

jake gyllenhaal'ın başrolünde olduğu 2017 stronger boston maratonu saldırısında bacaklarını kaybeden jeff bauman'ın hikayesini anlatıyor.
Stronger, 2017

Bu senenin Amerikan yapımı filmleri arasında kendine kalburüstü bir yer edinen Stronger, sırtını yasladığı gerçek hikaye ile benim gibi etki altına kolay alınabilen izleyicilere muhakkak tesir edecektir.

Jake Gyllenhaal'ın başrolünde olduğu Stronger, 2013'te gerçekleşen Boston Maratonu bombalı saldırısında iki bacağını kaybeden Jeff Bauman ve çevresindekilerin değişen hayatını anlatıyor. Rutin hayatında oldukça neşeli ve sevilen biri olan Bauman saldırıdan sonra kendisine yapılan "kahraman" övgülerinden biraz rahatsızlık duymaya başlıyor. Amerika'nın bu "hero" yaratma merakı ve sevgisi onu rahatsız ediyor. Tatiana Maslany'nin canlandırdığı Erin karakteri ise filmin gizli öznesi sanki, sadece filmin değil gerçekte yaşananların da. Aile, arkadaşlar ve hatta bütün Amerika Jeff Bauman ile ilgilenirken işin görünmeyen kısmında esas kahraman Erin yatıyor.

Filmde sevdiğim Bauman'dan çok Erin karakteri oldu. Anne karakteri veya Erin ile Jeff, hepsi fazla göze sokulmadan iyi işlenmiş. Duygusal yönünün iyi ayarlanması ve başarı oyuncular ile film gayet iyi.

İyi olmayan şeyler de var Stronger'da: Neredeyse 11 Eylül sonrası tüm Hollywood filmlerinin vazgeçilmezi olan Irak'a atıfta bulunma. Jeff'i kurtaran karakter çocuğunu Necef'te bir keskin nişancı kurşunuyla kaybetmiş. Ona yer verilmesini bir nebze makul görebiliriz. Ardından Red Sox'ın maçından çıkan Jeff'e yine bir vatandaşın gelip Irak'ta kardeşini kaybettiğini anlatması ve bu kahramanlık öyküsünü çevredeki herkesin dinlemesi. İşte bunlar filmi çok güzel bir film olabilecekken sıradana yakın bir yere yaklaştıran unsurlar.

Amerikanlar Irak'a Afganistan'a kendilerini övmek için atıfta bulunmayı bıraktıkları zaman filmleri çok daha güzel filmler olacak. Stronger da iyi yönlerini bu unsurlar ile baltalayan bir film olsa da oyunculuklar ve dramatik hikayesi için izlenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pencere

Haluk Bilginer ve Esra Bilgin Bezen Freud'un bastırılan ve birikmiş duyguların sonunda patlayacağı görüşüyle yola çıkan oyun; bast...