24 Aralık 2017 Pazar

Desde Alla

venedik film festivali'nde en iyi film seçilen desde alla orta yaşlarında eşcinsel bir adamın pedofili ilişkisini anlatıyor.
Desde Alla, 2015

Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülü alan film bir ilk film olma özelliğini taşıyor. Bir ilk film olarak değerlendirildiğinde belki başarılı olduğu söylenebilir, belki.

Protez diş yapan, orta yaşın üzerinde zengin bir adam, yaşadığı şehrin gettosunda beğendiği gençlere para teklif eder. Eve götürüp bu genç çocukları soyunduran adam onlara bakarak mastürbasyon yapar. Bir gün yine beğendiği bir çocuğu eve götüren adam ummadığı bir şeyle karşılaşır, çocuk tarafından gasp edilir. Aralarındaki ilişki böyle başlar.

Lorenzo Vigas yönetmenliğindeki film festival festival dolaşmasına bakıldığında çok şey vadetti. İzlendiğinde ise böyle olmadı, çok az şey verdi.

Önce veremediklerinden başlamak lazım. Bir kere duygu veremedi. Ne adam soyulduğunda bir heyecan, ne çocuklar bilmedikleri eve giderken bir gerilim, ne bir merak duygusu. Hiçbirini veremedi. Karakter meselesinde ise baştan sona sınıfta kalınmış. Ana karakter Armando'nun karakterine dair hiçbir derinlik yok. Tek bildiğimiz diş protezi yapan bir zengin olması ve eşcinselliği. Elder karakteri Armando'ya nazaran biraz daha iyi işlenmiş ama yeterli olmuyor.

Teknik açıdan iyi denebilecek bir filmken hikaye kurgusu aşırı zayıf. İnsan bu filmin, Cuaron, Nuri Bilge, Pawlikowski, Lynne Ramsay gibi bir jüriden nasıl Altın Aslan aldığına hayret ediyor. Tabi bunda o seneki Venedik seçkisinin de çok zayıf olması etkili olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pencere

Haluk Bilginer ve Esra Bilgin Bezen Freud'un bastırılan ve birikmiş duyguların sonunda patlayacağı görüşüyle yola çıkan oyun; bast...